Beengeleidingshoortoestellen

Informatie over beengeleidingshoortoestellen, hoe die werken en voor wie ze zinvol zijn.

Wat zijn beengeleidingshoortoestellen?

Beengeleidingshoortoestellen vangen geluid op, versterken het en zetten het om in een trilling. De trilling wordt opgevangen door het gehoororgaan (slakkenhuis) als geluid, zodat een eventuele blokkade in het midden- of buitenoor wordt omzeild.

Voor wie zijn deze hoortoestellen zinvol?

Beengeleidingshoortoestellen zijn het meest geschikt voor mensen met conductief en/of gemengd gehoorverlies, en voor mensen die lijden aan gehoorverlies aan één oor (unilateraal gehoorverlies). Ook zijn deze hoortoestellen zinvol voor mensen met gemengd gehoorverlies die geen traditionele luchtgeleidingshoortoestellen in het oor of achter het oor kunnen dragen.

De oscillator in het beengeleidingssysteem laat de gehele schedel trillen, zodat het geluid voor beide oren hoorbaar is als er in beide oren een goed cochleair (sensorineuraal) gehoor aanwezig is. Bij mensen met eenzijdige doofheid (SSD: single-sided deafness) brengt een beengeleidingshoortoestel het geluid over naar het goede oor door de schedel te laten trillen en het slakkenhuis aan de goede zijde te stimuleren. Die interacties worden complexer wanneer er sprake is van verschillende niveaus van sensorineuraal gehoorverlies aan elk oor.

Hoe zien deze apparaten eruit?

Een beengeleidingshoortoestel bestaat uit een achter-het-oor-gedragen hoortoestel en een beengeleider, die voor volwassenen meestal wordt ingebouwd in een bril en voor kinderen in een hoofdband. Het hoortoestel vangt geluid op en versterkt het, terwijl de beengeleider het geluid omzet in trillingen tegen de schedel.

Wat moet ik nog meer weten?

Beengeleidingshoortoestellen vergeleken met beengeleidingsimplantaten

Een beengeleidingshoortoestel is wat anders dan een beengeleidingsimplantaat, waarbij een klein titanium implantaat in het schedelbot wordt geplaatst. Mensen die wachten op een operatie voor het plaatsen van een beengeleidingsimplantaat gebruiken vaak een beengeleidingshoortoestel als tijdelijke oplossing.

Beengeleidingshoortoestellen vergeleken met luchtgeleidingshoortoestellen

Vanwege hun typerende kenmerken bieden beengeleidingshoortoestellen mogelijk niet dezelfde resultaten als een traditioneel luchtgeleidingshoortoestel. Voor het uitvoeren van complexe luistertaken analyseren de hersenen afzonderlijke signalen uit elk oor om te bepalen uit welke richting het geluid komt en om spraak te verstaan wanneer er achtergrondgeluid aanwezig is. Omdat beengeleidingshoortoestellen de slakkenhuizen van beide oren tegelijkertijd stimuleren, worden sommige van die belangrijke signalen voor de hersenen verzwakt of gaan ze verloren. De mate waarin dat gevolgen heeft voor uw vermogen om geluiden te verstaan en te horen, wordt bepaald door tal van factoren, waaronder de vorm en het niveau van uw gehoorverlies.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Gratis informatiepakket

Ontvang een gratis informatiepakket over gezond gehoor en mogelijke hooroplossingen.

Vraag nu uw informatiepakket aan