Typen hoortoestellen

Informatie over de verschillende typen en modellen hoortoestellen.

Hoortoestellen worden onderverdeeld in een aantal hoofdcategorieën: Achter het oor, In het oor, Luidspreker in het oor, In de gehoorgang, Geheel in de gehoorgang en zonder (dokters)recept verkrijgbaar. Ook zijn er CROS (Contralateral Routing of Signal)- en BICROS (Bicontralateral Routing of Signal)-modellen voor mensen bij wie het gehoorverlies vooral of uitsluitend in één oor aanwezig is.

Achter-het-oor model

Contralateral Routing of Signal (CROS)

Aangepast ontwerp

 

Achter-het-oor-gedragen hoortoestellen zijn bedoeld voor mensen van alle leeftijden met een licht tot zeer ernstig gehoorverlies1. De elektronica van die toestellen bevindt zich in een omhulsel dat veilig achter het buitenoor past. Via een dun slangetje is het omhulsel verbonden met een oorstukje dat het geluid overbrengt naar de gehoorgang. Dit type kan worden onderverdeeld in twee subcategorieën:

Het klassieke achter-het-oor-gedragen hoortoestel heeft een oorstukje dat perfect in het oor past en een behuizing van hard kunststof die achter het oor wordt gedragen. Dat zijn meestal de grootste en meest zichtbare typen hoortoestellen, en door hun grotere batterijvermogen zullen ze doorgaans het geluid meer versterken en meer functies hebben. Door hun robuuste constructie en eenvoudig te gebruiken bedieningselementen zijn ze een goede keuze voor kinderen en mensen die wat minder handig zijn. Die toestellen zijn geschikt voor de meest uiteenlopende niveaus van gehoorverlies, van licht tot zeer ernstig.

Hoortoestellen van het type achter-het-oor-gedragen met open aanpassing zijn veel kleiner en minder zichtbaar, hoewel de grotere toestellen kunnen worden aangepast voor een nog meer open aanpassing. In tegenstelling tot de modellen met een oorstukje zijn deze toestellen uitgerust met een klein oorstukje of luidspreker in de gehoorgang, die de gehoorgang niet volledig afsluit. Die toestellen zijn het meest geschikt voor mensen met een licht tot matig ernstig verlies van de hoge frequenties. Sommige hoortoestellen met een open aanpassing werken op zeer kleine batterijen en hebben geen handmatige bedieningselementen.

Hoortoestellen die zich geheel in de gehoorgang bevinden, zijn uitgerust met zeer kleine, vrijwel onzichtbare voorgevormde kunststof oorstukjes die volledig in de gehoorgang passen. Die kunnen goed werken bij volwassen mensen met een licht tot matig gehoorverlies, maar zijn niet geschikt voor mensen met een smalle gehoorgang. Dat soort hoortoestellen zijn niet alleen het meest discreet, maar ze zijn ook beter afgeschermd tegen windruis en kunnen meestal eenvoudig worden gebruikt in combinatie met de telefoon. Vanwege het formaat van de toestellen is de levensduur van de batterijen meestal korter en hebben de toestellen minder functies dan andere modellen.

Hoortoestellen die in de gehoorgang worden gedragen hebben op maat gemaakte oorstukjes die gedeeltelijk in de gehoorgang passen. Ze zijn bedoeld voor volwassenen met een licht tot matig gehoorverlies, maar passen soms minder goed in kleine oren. Die toestellen zijn groter dan toestellen die zich volledig in de gehoorgang bevinden, maar hebben het voordeel dat ze meer functies kunnen bieden.

Hoortoestellen die in het oor worden gedragen, zijn beschikbaar als model met op maat gemaakt volledig oorschaaltje (full-shell) en als model met half oorschaaltje (half-shell). Het full-shell toestel beslaat het grootste deel van het buitenoor en is dus zichtbaarder en pikt eerder windruis op. Dat model is geschikt zijn voor mensen met een matig tot ernstig gehoorverlies en kan meestal gemakkelijker in het oor worden aangebracht. Het model heeft meer functies en de batterij heeft een langere levensduur.

Half-shell toestellen vullen het onderste deel van het buitenoor en zijn bedoeld voor mensen met een matig tot matig ernstig gehoorverlies. IHO-toestellen passen in de meeste oren en zijn groot genoeg voor het onderbrengen van eenvoudig in te stellen functies, zoals volume- en richtmicrofoons.

Hoortoestellen met een luidspreker in het oor vormen een nieuwere categorie. Daarin worden de esthetische en de functionele voordelen van kleinere apparaten gecombineerd met de geavanceerde geluidverwerkingstechnologie van grotere achter-het-oor-gedragen modellen. Via een dun draadje worden een aantal van de kleinste achter-het-oor-gedragen schaaltjes verbonden met een ontvanger/luidspreker die zich in de gehoorgang bevindt. Die toestellen zijn het meest geschikt voor mensen met een licht tot matig gehoorverlies, maar passen soms minder goed in kleinere oren. Ze zijn eenvoudig te gebruiken in combinatie met de telefoon en kunnen meer functies bieden dan CIC-modellen, hoewel ze vanwege hun formaat soms lastig zijn in te stellen.

Een hoortoestel van het type Contralateral Routing of Signal (CROS) is bedoeld voor mensen met gehoorverlies aan slechts één oor. Een toestel van het type Bicontralateral Routing of Signal (BICROS) is bedoeld voor een persoon met weinig tot geen gehoor aan één zijde en enig gehoorverlies in het beste oor. Aan de slechthorende zijde wordt een voorgevormd oorstukje of een oorschaal geplaatst voor het opvangen van geluid, dat vervolgens via een draad of radiosignaal wordt verzonden naar een microfoon die op het normale oor wordt gedragen.

Zonder (dokters)recept verkrijgbare hoortoestellen zijn toestellen die het geluid versterken voor mensen met een licht tot matig gehoorverlies van de hoge frequenties. Die toestellen zijn ‘universele’ apparaten, in tegenstelling tot op (dokters)recept voorgeschreven hoortoestellen, die nauwkeurig worden afgestemd op het specifieke gehoorverlies van de gebruiker.

1. AARP. Consumer Guide to Hearing Aids. Beschikbaar via http://assets.aarp.org/www.aarp.org_/articles/health/docs/hearing_guide.pdf

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Gratis informatiepakket

Ontvang een gratis informatiepakket over gezond gehoor en mogelijke hooroplossingen.

Vraag nu uw informatiepakket aan