Hersenstamimplantaten

Informatie over hersenstamimplantaten (ABI: Auditory Brainstem Implant), hoe deze werken en voor wie deze zinvol zijn.

Wat zijn hersenstamimplantaten?

Hersenstamimplantaten (ABI's) zijn chirurgisch geïmplanteerde apparaatjes die de beschadigde, niet-functionerende of afwezige gehoorzenuw omzeilen.

Voor wie zijn deze hoortoestellen zinvol?

ABI's zijn bedoeld voor mensen die zeer ernstig doof zijn als gevolg van een ontbrekende of beschadigde gehoorzenuw. Daartoe behoren ook mensen met neurofibromatose type 2 (NF2) die hun gehoor hebben verloren nadat er een tumor is verwijderd bij hun gehoorzenuw.

Die mensen kunnen niet worden geholpen met hoortoestellen of cochleaire implantaten, omdat ze geen functionerende gehoorzenuw hebben die de gewaarwording van geluid kan overbrengen naar de hersenstam en de rest van de hersenen. Met een ABI zijn zij in staat de aanwezigheid van geluid waar te nemen en onderscheid te maken tussen verschillende geluiden. Een ABI kan ook helpen bij het liplezen. Met een ABI kunnen mensen met zeer ernstige sensorineurale doofheid een bepaalde mate van spraak verstaan wanneer zij liplezen in optimale luistersituaties.

Hoe zien deze apparaten eruit?

Hersenstamimplantaten zijn qua ontwerp en werking vergelijkbaar met een cochleair implantaat. Achter het oor worden een uitwendige processor en een magnetische spoel gedragen. Die sturen het geluid door naar de operatief geïmplanteerde ontvanger en een elektrode. De ontvanger wordt net onder de huid geplaatst. In tegenstelling tot cochleaire implantaten wordt de elektrode aan het oppervlak van de hersenstam geplaatst in plaats van ingebracht in het slakkenhuis. Dat betekent dat het implantaat het slakkenhuis en de gehoorzenuw omzeilt, en een verkorte route volgt naar de hersenstam om een gewaarwording van geluid te simuleren.

Wat moet ik nog meer weten?

Omdat beschadiging van de gehoorzenuw zelden voorkomt en de hiervoor vereiste operatie zeer delicaat is, is het aantal geplaatste hersenstamimplantaten tot op heden beperkt.

Informatie over behandelingen voor gehoorverlies

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Gratis informatiepakket

Ontvang een gratis informatiepakket over gezond gehoor en mogelijke hooroplossingen.

Vraag nu uw informatiepakket aan