Jeanneke

"Dankzij horen via beengeleiding kan ik weer écht contact maken met de mensen om mij heen."

Locatie: Goes
Hooroplossing: hooroplossing via beengeleiding
Geluidsprocessor: Cochlear Baha® 5 Power

Uitdagingen vanwege mijn gehoorverlies

Als kind had ik vaak last van oorontstekingen. De behandeling die toen gangbaar was, was veelvuldig uitbruisen met waterstofperoxide. Het gevolg was dat het trommelvlies van mijn linkeroor flink werd aangetast, waardoor ik met mijn linkeroor nauwelijks wat hoorde. Maar kinderen zijn heel flexibel: ik raakte eraan gewend en het belemmerde mij niet heel erg. Ik kon er 61 jaar lang prima mee leven.

Maar op 15 februari 2017 sloeg het noodlot toe: ik kreeg tijdens mijn werk een rare piep in mijn (goede) rechteroor. Binnen enkele minuten werd het geluid onverdraaglijk en daarna werd alles stil. De huisarts dacht aan een verstopping van de gehoorgangen en stuurde mij naar huis met geruststellende woorden en een neusspray. Na een aantal dagen kreeg ik toch een doorverwijzing naar de KNO-arts en werd na een MRI-scan vastgesteld dat ik plotsdoof was geworden aan mijn rechteroor. Een ramp natuurlijk, gezien het feit dat dat mijn goede oor was. Ik hoorde vrijwel niets meer en leefde enkele weken in een stille wereld, met de angst dat dat zo zou blijven. Het was een verdrietige en onzekere periode.

Eindelijk een oplossing

Na een paar weken kon ik terecht bij een audiologisch centrum. Daar werden weer gehoortesten gedaan en na afloop zette de audioloog een Baha met testbeugel op mijn hoofd. Plots kon ik weer geluiden waarnemen! Het gekke – en verwarrende – was wel dat het geluid binnenkwam via mijn linkeroor; het oor waar ik al mijn hele leven bijna niets mee had gehoord. Maar er was geluid en ik kon weer communiceren met de mensen om mij heen. Ik mocht twee types geluidsprocessoren een poosje uitproberen maar wist eigenlijk meteen dat een beengeleidend systeem voor mij de oplossing zou zijn.

Al na enkele weken kon het abutment, de implantaatschroef, worden geplaatst. Het plaatsen van het abutment werd gedaan onder plaatselijke verdoving. De arts stelde mij voortdurend gerust, vertelde tijdens de ingreep steeds wat hij aan het doen was en kwam af en toe met 2 duimen in de lucht in mijn gezichtsveld staan. Het bleek uiteindelijk een kleine ingreep: een incisie van 3 cm met onder en boven het abutment 2 oplosbare hechtingen. Op het abutment kwam een healing-cap die er na 1 week weer af mocht. Het herstel was voorspoedig en ik heb helemaal geen hoofdpijn gehad.

Na een aantal weken mocht de geluidsprocessor erop. Het verschil met het testen op beugel en de processor op de schroef was gigantisch groot: ik hoorde plotseling alles heel duidelijk. Na het uittesten van verschillende types geluidsprocessoren bleek dat ik met de Baha spraak het beste kon verstaan. De keuze was dus al snel gemaakt: een Baha 5 Power.

Wat lastig is: ik kan nog steeds met maar één oor horen – alleen links en met Baha. Mijn rechteroor blijft doof. Bovendien heeft de plotsdoofheid als gevolg dat ik in mijn rechteroor ernstig oorsuizen ervaar (dat klinkt als het geluid van een voorbijrazende trein en verstoort alle andere geluiden). Mijn verhaal is dus nog niet af: ik ga me aanmelden voor verdere onderzoeken. Dat neemt niet weg dat ik ontzettend blij ben met mijn Baha links: zonder dat apparaat zou ik immers bijna niets kunnen horen. Dankzij Baha kan ik weer écht contact maken met de mensen om mij heen.

Neem contact op met een ervaringsdeskundige

Heeft u een vraag voor een ervaringsdeskundige? Dan kunt u via dit formulier contact opnemen.

Vul hieronder uw gegevens in om informatie te ontvangen over Cochlear-producten, -diensten, -evenementen en uitnodigingen om deel te nemen aan enquêtes die u kunnen helpen tijdens uw hoorreis. Wij gebruiken de verstrekte gegevens voor communicatie met u. U kunt uw toestemming op elk moment weer intrekken als u geen informatie van Cochlear meer wilt ontvangen.

Toestemming

Door op Versturen te klikken stem ik ermee in dat Cochlear de door mij verstrekte persoonsgegevens mag gebruiken in overeenstemming met het privacybeleid van Cochlear. Indien ik gegevens verstrek namens iemand anders (bijv. als verzorger, ouder of wettelijk vertegenwoordiger), verklaar ik dat ik bevoegd ben om namens die persoon toestemming te geven.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Neem deel aan een informatiebijeenkomst

Neem deel aan een gratis informatiebijeenkomst over cochleaire implantatie of horen via beengeleiding in uw buurt.

Zoek een bijeenkomst in uw buurt