Tom

"“Waar het op neerkomt, is dat het Baha-systeem mijn kijk op het leven heeft veranderd. Ik hoor geluiden die ik eerst nooit hoorde, ik hoef minder moeite te doen om anderen te kunnen verstaan tijdens een gesprek en ik voel me een stuk veiliger in het verkeer.”"

Hooroplossing: hooroplossing via beengeleiding
Geluidsprocessor: Cochlear Baha BP110 Power en Baha ® 4 geluidsprocessor

Ik ben Tom en ik heb mijn hele leven lang moeten omgaan met slechthorendheid aan beide oren. Het beperkte mij in het dagelijkse functioneren ten opzichte van mijn omgeving. Waar het voor velen vanzelfsprekend is om goed te kunnen horen, heb ik altijd met hoortoestellen rondgelopen om mee te kunnen met de rest.

Om te zorgen dat ik kon leren communiceren met mijn omgeving, leerde ik de wereld van gebarentaal kennen. Niet alleen ikzelf, ook mijn ouders leerden hierover. Al snel bleek dat het simpelweg niet de beste oplossing is. Het moest gewoon anders kunnen. Daarom besloot men te kijken hoe hoortoestellen konden helpen in het dagelijks leven. En het bood een enorm verschil, niet alleen voor mijzelf. Echter waren er vaak problemen met deze toestellen, omdat ze de gehoorgang blokkeerden. En als gevolg van oorsmeer vergde het een hoop onderhoud om ervoor te zorgen dat de toestellen bleven werken.

Geluid waarvan ik alleen maar van durfde dromen

Ook dat moest anders kunnen, dacht ik zelf toen ik eenmaal in mijn puberjaren zat. Ook mijn audioloog en KNO-arts waren het hierover eens; zij kwamen met het idee om een Baha® implantaat te overwegen. En dus werd er gelijk een operatie gepland voor de plaatsing van het implantaat. Ondanks dat het hierna lang duurde voor ik de Baha 3 (BP110) Power geluidsprocessor in ontvangst kon nemen, bleek het wachten het waard te zijn. Het eerste dat mij opviel toen ik het toestel op het abutment (koppelstuk) plaatste, was geluid. Geluid dat ik nog nooit eerder gehoord had. Geluid waarvan ik alleen maar had durven dromen te horen.

Omdat ik aan beide kanten slechthorend ben, was het nog altijd lastig bepaalde geluiden waar te nemen, vandaar dat ik een aantal jaren later besloot een tweede te nemen: de Baha® 4 geluidsprocessor. Ook na de plaatsing van dit toestel was een enorme verandering op te merken. Sterker nog, het biedt zelfs betere kwaliteit dan ooit tevoren. De Baha 4 is een technisch hoogstandje, dankzij de flink verbeterde geluidskwaliteit én betrouwbaarheid van het platform dat zich binnenin bevindt. Doordat het toestel over 2.4 GHz draadloze technologie beschikt laat Cochlear duidelijk zien dat ze graag innoveren.

Natuurlijk gaat het om de ervaringen in het dagelijks leven. Hoe gaat het bijvoorbeeld op school? Of op badminton? Als ik terugkijk op – zeg vijf jaar geleden – dan merk ik zoveel verschil dat het gewoon niet meer te bevatten is; waar ik voorheen altijd speciale soloapparatuur gebruikte om de docent(e) te kunnen verstaan, is dat nu niet meer nodig. Vooral omdat ik tegenwoordig op het regulier onderwijs zit, is dat mooi meegenomen.

Een nieuwe kijk op het leven

Op badminton merk ik dat ik, ondanks de grote zaal waar je de hele tijd bent, toch beter kan verstaan dan met mijn gewone hoortoestellen. Zelfs tijdens carnaval kan ik nu goed meedoen met de rest. Natuurlijk blijft het zo dat het moeite kost om anderen te verstaan, maar dat geldt voor iedereen. Het punt is dat ik niet meer tien keer om herhaling moet vragen. Dit is voor mij fijn, maar ook voor m’n gespreksgenoten. In het verkeer, bij het oversteken bijvoorbeeld, gedraag ik me minder ‘paranoïde’, omdat ik nu veel zekerder ben van waar auto’s vandaan komen. Met andere woorden, mijn richtingsgevoel is erop vooruit gegaan.

Er zijn zoveel andere voorbeelden die ik kan noemen, maar de lijst is eindeloos. Waar het op neerkomt, is dat het Baha-systeem mijn kijk op het leven heeft veranderd. Ik hoor geluiden die ik eerst nooit hoorde, ik hoef minder moeite te doen om anderen te kunnen verstaan tijdens een gesprek en ik voel me een stuk veiliger in het verkeer. En dat is waar het allemaal om gaat.

Iedereen die er baat bij heeft kan ik een Baha aanraden. Niet zozeer door de prachtige geluidskwaliteit die het produceert. Nee, omdat het zo veelzijdig is. Geen enkel ander botverankerd hoortoestel kan tippen aan de Baha.

Neem contact op met een ervaringsdeskundige

Heeft u een vraag voor een ervaringsdeskundige? Dan kunt u via dit formulier contact opnemen.

Vul hieronder uw gegevens in om informatie te ontvangen over Cochlear-producten, -diensten, -evenementen en uitnodigingen om deel te nemen aan enquêtes die u kunnen helpen tijdens uw hoorreis. Wij gebruiken de verstrekte gegevens voor communicatie met u. U kunt uw toestemming op elk moment weer intrekken als u geen informatie van Cochlear meer wilt ontvangen.

Toestemming

Door op Versturen te klikken stem ik ermee in dat Cochlear de door mij verstrekte persoonsgegevens mag gebruiken in overeenstemming met het privacybeleid van Cochlear. Indien ik gegevens verstrek namens iemand anders (bijv. als verzorger, ouder of wettelijk vertegenwoordiger), verklaar ik dat ik bevoegd ben om namens die persoon toestemming te geven.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Neem deel aan een informatiebijeenkomst

Neem deel aan een gratis informatiebijeenkomst over cochleaire implantatie of horen via beengeleiding in uw buurt.

Zoek een bijeenkomst in uw buurt