Dionne

"Voordat ik geïmplanteerd werd, heb ik mezelf altijd voorgehouden dat ik dat niet nodig had. Dat ik daar niet doof genoeg voor was. Nu knoop ik veel gemakkelijker praatjes aan en kan ik reageren als iets opvang. Dat maakt dat ik me een volledig functionerend mens voel."

Locatie: Mill, Noord-Brabant
Hooroplossing: cochleair implantaat
Geluidsprocessor: Cochlear Nucleus® 6 en hoortoestel

Ik ben Dionne en ik draag sinds mei 2015 een Nucleus 6-systeem.

Voordat ik geïmplanteerd werd, heb ik mezelf altijd voorgehouden dat ik dat niet nodig had. Dat ik daar niet doof genoeg voor was. Ik was me er wel degelijk van bewust dat ik “anders” was. Ik ben altijd sneller moe geweest dan anderen, meer op mezelf geweest en ik had altijd extreem veel moeite om een gesprek met een onbekende aan te knopen. Toen ik het programma “Doof” bekeek, was dat voor mij een enorme eye-opener. Dit vooral omdat al die karaktereigenschappen die mij in mijn ogen zo “anders” maakten, bij iedere kandidaat in het programma, zeer duidelijk naar voren kwamen. Pas toen, op 27 jarige leeftijd, begon het besef te komen dat ik wel degelijk hinder ondervond van mijn slechthorendheid.

Een nieuwe start

Toen ik eenmaal de keuze voor CI gemaakt had, is het bij mij enorm snel gegaan. De operatie volgde 6 maanden nadat ik de knoop doorhakte om ervoor te gaan.

De operatie zelf is mij enorm mee gevallen en slechts 3 weken erna kreeg ik het uitwendige deel van het CI al bevestigd! Ik vond het geluid in eerste instantie ontzettend hoog en schel klinken. Dit had er waarschijnlijk ook mee te maken dat ik nog nooit hoge tonen had gehoord. Maar op de eerste dag kon ik al wat klanken onderscheiden en ik hoorde direct wat ik hoopte te horen: vogeltjes! Ik rijd namelijk erg fanatiek paard en het leek me echt geweldig om het bos in te gaan met één van de paarden en dan de vogels te kunnen horen. Dat lukte dus vanaf dag één!

Hoe heeft CI mijn leven veranderd?

Toen ik mijn CI twee weken had, werd ik al door mensen aangesproken dat ik zo veranderd was. Zo kwam ik erachter dat veel mensen dachten dat ik heel gesloten en heel serieus was. Dat ben ik helemaal niet, maar ik hoorde gewoon niets! Ik praat veel, altijd al gedaan, maar nu eigenlijk tegen iedereen. Ik knoop veel gemakkelijker praatjes aan en kan reageren als ik iets opvang. Dit maakt dat ik me een volledig functionerend mens voel. Zelfs in drukke ruimtes gaat het nu vrij goed. Dit heeft er volgens mij mee te maken dat ik mijn energie veel beter kan verdelen en daardoor gemakkelijk kan terugvallen op liplezen in zo'n situatie.

Verder heb ik binnen 3 maanden mijn doelstelling behaald. Ik wilde weer paardrijles kunnen volgen. Dit lukt echt fantastisch met behulp van de audio accessoires van Cochlear. CI is een fantastische kans voor mij gebleken. Ik ben er een socialer mens van geworden en heb zelfs een doel voor mezelf gesteld door met een nieuwe opleiding te willen beginnen. CI heeft mijn wereld vergroot en maakt mijn leven een stuk aangenamer.

Neem contact op met een ervaringsdeskundige

Heeft u een vraag voor een ervaringsdeskundige? Dan kunt u via dit formulier contact opnemen.

Vul hieronder uw gegevens in om informatie te ontvangen over Cochlear-producten, -diensten, -evenementen en uitnodigingen om deel te nemen aan enquêtes die u kunnen helpen tijdens uw hoorreis. Wij gebruiken de verstrekte gegevens voor communicatie met u. U kunt uw toestemming op elk moment weer intrekken als u geen informatie van Cochlear meer wilt ontvangen.

Toestemming

Door op Versturen te klikken stem ik ermee in dat Cochlear de door mij verstrekte persoonsgegevens mag gebruiken in overeenstemming met het privacybeleid van Cochlear. Indien ik gegevens verstrek namens iemand anders (bijv. als verzorger, ouder of wettelijk vertegenwoordiger), verklaar ik dat ik bevoegd ben om namens die persoon toestemming te geven.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Neem deel aan een informatiebijeenkomst

Neem deel aan een gratis informatiebijeenkomst over cochleaire implantatie of horen via beengeleiding in uw buurt.

Zoek een bijeenkomst in uw buurt