John

"Mijn CI heeft mijn leven weer veel mooier gemaakt. Ik maak weer een praatje als ik iemand tegenkom en op mijn werk heb ik mijn plek ook weer gevonden."

Locatie: Sprang Capelle
Hooroplossing: cochleair implantaat
Geluidsprocessor: Cochlear Nucleus® 6

Vanaf mijn veertigste jaar merkte ik, en vooral mijn omgeving, dat ik steeds moeilijker gesprekken kon volgen. De tv moest steeds harder en het leek alsof mensen steeds meer mompelden.

Tijd voor een gehooronderzoek. Daaruit bleek dat ik een gehoorverlies van ongeveer 35 dB had. Ik kwam dus in aanmerking voor mijn eerste hoortoestellen. Dat ging korte tijd redelijk goed, maar na enkele jaren werd het toch steeds moeilijker om spraak te verstaan. Via mijn audicien kwam ik in contact met het audiologisch centrum van Kentalis. Hier kon ik ieder jaar mijn gehoor laten controleren en kreeg de nieuwste informatie over hulpmiddelen.

Bij iedere controle bleek dat mijn gehoor langzaam achteruit ging. Ik merkte zelf natuurlijk ook dat het spraakverstaan steeds moeilijker werd, daarom ben ik nog een cursus spraakafzien gaan volgen. Dit allemaal om maar te kunnen blijven functioneren op mijn werk en privé-leven. Toen op een gegeven moment het audiologisch centrum en mijn audicien aangaven dat ze niets meer voor mij konden doen, werd het voor mij wel moeilijk.

Eind 2014 werd er een bijeenkomst georganiseerd door Cochlear en OPCI over CI. Ik ben daar samen met mijn vrouw naar toe geweest om te bekijken of dat nu een optie voor mij zou kunnen zijn. Die avond ben ik veel wijzer geworden. Ik kon alles volgen, maar had daar de schrijftolk echt voor nodig, terwijl de mensen met CI gewoon het gesprek aangingen.

Ik besloot om te zien of ik in aanmerking kwam voor CI door mij aan te melden bij het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Rond die tijd liep ik ook helemaal vast op mijn werk. Ik kon de stress en vermoeidheid van het bijna niets meer horen niet meer aan en moest mij ziek melden. Ik had jaren geprobeerd aan de gang te blijven en in mijn vrije tijd zoveel mogelijk rust te pakken, maar op een gegeven moment lukte dat gewoon niet meer.

Gelukkig kon ik het CI-traject in. Na veel onderzoeken en gesprekken kreeg ik het groene licht en ik werd in mei 2015 geopereerd.

Een nieuwe start

Ik heb gekozen voor Cochlear Nucleus 6 omdat ik veel vertrouwen heb in het bedrijf en het vele onderzoek dat zij doen om het geluid en spraakverstaan steeds maar weer te verbeteren. Ook hebben ze verschillende accessoires bij mijn CI die mijn leven weer een stuk makkelijker maken.

Mijn operatie is heel voorspoedig verlopen. Ik ben aan mijn linkeroor geopereerd, waar mijn gehoorverlies ook het grootst was. Zo kan ik mijn ‘goede’ oor nog zoveel mogelijk benutten.

Ik ben s ’morgens geopereerd en kon dezelfde dag om drie uur weer naar huis. Ik heb geen noemenswaardige pijn gehad en na een weekje rustig aan doen kon het verband eraf.

Na 5 weken was het moment aangebroken dat ik aangesloten werd. Ik kon al meteen, met wat moeite, enkele woordjes verstaan, een mooi moment. De eerste week moet je veel oefenen en krijg je veel ondersteuning van het revalidatieteam. Het ging bij mij al vrij snel goed. Het klonk allemaal nog heel erg als Mickey Mouse maar ik merkte per dag dat het beter ging. Oefenen was wel erg vermoeiend, dus ik raad aan om op tijd rust te nemen.

De eerste maand heb je iedere week een revalidatiedag in het ziekenhuis waar je veel oefeningen doet en je processor steeds beter afgesteld wordt. Ik had ook de kans om de verschillende accessoires uit te testen. Ik was na twee weken al wel zover dat ik gewoon hele gesprekken kon volgen, geweldig!

Hoe heeft mijn CI mijn leven veranderd

CI heeft mijn leven weer veel mooier gemaakt. Ik maak weer een praatje als ik iemand tegenkom en op mijn werk heb ik mijn plek ook weer gevonden. Met de Phone clip kan ik weer telefoneren, iets wat ik al twee jaar niet gedaan had. Voor tv-kijken gebruik ik de TV Streamer. De Mini Mic gebruik ik als ik een cursus of iets dergelijks heb waar er één spreker is. Dat gaat verder prima.

In drukke situaties is het nog wel erg moeilijk om gesprekken te volgen en dat is ook erg vermoeiend. Ik merk dan wel dat je toch op tijd je rust moet nemen.

Neem contact op met een ervaringsdeskundige

Heeft u een vraag voor een ervaringsdeskundige? Dan kunt u via dit formulier contact opnemen.

Vul hieronder uw gegevens in om informatie te ontvangen over Cochlear-producten, -diensten, -evenementen en uitnodigingen om deel te nemen aan enquêtes die u kunnen helpen tijdens uw hoorreis. Wij gebruiken de verstrekte gegevens voor communicatie met u. U kunt uw toestemming op elk moment weer intrekken als u geen informatie van Cochlear meer wilt ontvangen.

Toestemming

Door op Versturen te klikken stem ik ermee in dat Cochlear de door mij verstrekte persoonsgegevens mag gebruiken in overeenstemming met het privacybeleid van Cochlear. Indien ik gegevens verstrek namens iemand anders (bijv. als verzorger, ouder of wettelijk vertegenwoordiger), verklaar ik dat ik bevoegd ben om namens die persoon toestemming te geven.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Neem deel aan een informatiebijeenkomst

Neem deel aan een gratis informatiebijeenkomst over cochleaire implantatie of horen via beengeleiding in uw buurt.

Zoek een bijeenkomst in uw buurt