Karin

"Eigenlijk heb ik te lang gewacht en had ik heel veel in te halen. Alles wat je doet maakt geluid!"

Locatie: Veenendaal
Hooroplossing: cochleair implantaat
Geluidsprocessor: Cochlear Nucleus® 6

Ik ben nu 42 jaar en sinds mijn 10de zwaar slechthorend. Ik werd op mijn 18de rechts doof. Links had ik toen nog restgehoor van een paar decibel. In 2004 heb ik de keuze gemaakt om voor een Cochleair Implantaat te gaan aan mijn rechteroor. Ik had aan mijn rechterzijde niets meer te verliezen.

Mijn familie bestaat uit 3 generaties CI-gebruikers: mijn moeder, ikzelf en mijn zoon. Wij hebben alle 3 diverse stadiums van hoortoestellen en verschillende soorten processoren van CI meegemaakt. Lees hier mijn volledige verhaal.

Hoe heeft mijn CI mijn leven veranderd?

Voor mijzelf is er veel veranderd, ik dacht dat ik nog wel wat hoorde met hoortoestellen... Maar na de implantatie ontdekte ik pas wat ik in de tussenliggende jaren heb gemist.

Eigenlijk heb ik te lang gewacht en had ik heel véél in te halen. Alles wat je doet maakt geluid!

Een wereld vol geluiden valt weer te ontdekken:

  • Ik hoor de stemmen van kinderen en van mijn man en ik kan ze ook verstaan zonder te kijken.
  • Ik leer vreemde talen spreken: de nuance en waar ik de klemtoon moet leggen, dat kon ik vroeger niet. Nu wel en ik klets er tegenwoordig rustig op los in een vreemde taal. Vroeger liet ik dit aan mijn man of dochter over.
  • Ik luister naar muziek en ik kan bijna alles horen. Aan de hand van de songteksten en door te oefenen kan ik de muziek en teksten ook verstaan (ik heb 30 jaar muziek inmiddels ingehaald). Ik ontwikkel mijn eigen smaak met “wat vind ik mooi en wat niet “?

Onafhankelijk zijn was voor mij een openbaring. Doordat ik kon horen kreeg ik de kans om zelfstandig dingen te regelen en zijn gesloten deuren weer open gegaan.

Waar ik tranen van krijg, is een stukje bewustwording dat ik mijn gehoor niet meer ga verliezen, dat het niet meer achteruit gaat.

Ik train nog elke dag en leer elke dag weer nieuwe dingen. Ik ga graag de uitdaging aan en probeer alles. Als het niet onmiddellijk lukt, blijf ik het proberen. Hands free bellen is mij ook pas na 10 jaar gelukt. Ik weet heel goed dat het per persoon verschillend is, maar ik vind het wel belangrijk om te benoemen dat door jezelf te trainen, je ook zorgt voor verdere ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden.

Neem contact op met een ervaringsdeskundige

Heeft u een vraag voor een ervaringsdeskundige? Dan kunt u via dit formulier contact opnemen.

Vul hieronder uw gegevens in om informatie te ontvangen over Cochlear-producten, -diensten, -evenementen en uitnodigingen om deel te nemen aan enquêtes die u kunnen helpen tijdens uw hoorreis. Wij gebruiken de verstrekte gegevens voor communicatie met u. U kunt uw toestemming op elk moment weer intrekken als u geen informatie van Cochlear meer wilt ontvangen.

Toestemming

Door op Versturen te klikken stem ik ermee in dat Cochlear de door mij verstrekte persoonsgegevens mag gebruiken in overeenstemming met het privacybeleid van Cochlear. Indien ik gegevens verstrek namens iemand anders (bijv. als verzorger, ouder of wettelijk vertegenwoordiger), verklaar ik dat ik bevoegd ben om namens die persoon toestemming te geven.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Neem deel aan een informatiebijeenkomst

Neem deel aan een gratis informatiebijeenkomst over cochleaire implantatie of horen via beengeleiding in uw buurt.

Zoek een bijeenkomst in uw buurt