Lydia

"Ik was, voor ik mijn cochleair implantaat kreeg, nogal gereserveerd en teruggetrokken. Ik had al mijn energie nodig voor mijn werk en leefde in een klein wereldje van dierbaren. Nu kan ik ontspannen praten met familie, vrienden en collega’s. En ik kan op mensen die ik niet ken afstappen en een gesprek beginnen. Wat is dat leuk!"

Locatie: Broekerhaven
Hooroplossing: cochleair implantaat
Geluidsprocessor: Cochlear Nucleus® 5

Op mijn 12de jaar is bij mij otosclerose vastgesteld. In lichte vorm en ik heb me heel lang goed kunnen redden met wat ik hoorde. Na mijn 30ste jaar is mijn gehoor langzaam maar zeker achteruitgegaan, en na mijn 50ste was het erg slecht geworden. Als ik achteraf op die periode terugkijk, was ik na mijn 50ste vooral aan het overleven. Al mijn energie ging naar het zo goed mogelijk functioneren op mijn werk. Privé was ik vooral aan het bijkomen en herstellen van alle vermoeienissen, ’s avonds en in de vakanties. Niet zo’n prettig leven eigenlijk, maar dit is achteraf gezien. Op het moment zelf had ik het allemaal niet zo in de gaten. Toen de kno-arts mij rond mijn 58ste verjaardag het advies gaf, om een CI te overwegen, was ik dan ook bijna beledigd. Zo slecht was mijn gehoor toch niet! Dus wel. Na een paar maanden ben ik overstag gegaan en kwam ik in juni 2010 op de wachtlijst voor een CI te staan.

Een nieuwe start

In januari 2011 ben ik geopereerd, in het VUmc in Amsterdam. De laatste vier maanden voor mijn operatie, vanaf oktober 2010, was ik van het ene moment op het andere volledig doof geworden, dus een CI zou alleen maar een verbetering zijn op de bestaande situatie. Ik had geen hoge verwachtingen. Maar de implantatie en aansluiting zijn zo goed verlopen! Ik kon na vier maanden complete stilte op de dag van de aansluiting al stemmen horen, mijn eigen stem en geluiden van buiten. En diezelfde avond kon ik een gesprek voeren! Ik hoorde vanaf het begin een soort zilveren klingel in alle geluiden, heel mooi! Sindsdien is wat ik kan horen alleen nog maar beter geworden. Ik hoor ca. 87%. Ik vind het nog altijd een groot wonder. Dat je van een leven van volledige doofheid en stilte kunt gaan naar een leven van horen, van klanken, geluiden en muziek.

Hoe heeft mijn CI mijn leven veranderd?

Ik was nogal gereserveerd en teruggetrokken. Ik had al mijn energie nodig voor mijn werk. Ik leefde in een klein wereldje van dierbaren, die ik redelijk goed kon verstaan. Nieuwe mensen ontmoeten (met onbekende stemmen), daar was ik niet zo voor in. Nu kan ik ontspannen praten met familie, vrienden en collega’s. En ik kan op mensen die ik niet ken afstappen en een gesprek beginnen. En praatjes maken met onbekenden op straat, in winkels en in de trein. Wat is dat leuk! Ik kan weer vergaderingen volgen, naar muziek luisteren en ik heb me nog nooit zo gelukkig gevoeld. Al sinds mijn 12de speelde op de achtergrond dat mijn gehoor slechter zou worden. Nu voel ik me zo veel onbezorgder, vrolijker en vrijer.

Ik gun iedereen wat ik zelf ervaren heb en nog steeds ervaar! Het leven is zo veel fijner als je goed kunt communiceren. En van muziek kunt genieten. En als je de wind en de vogels kunt horen. Daarom wil ik graag mijn ervaringen vertellen en doorgeven. Ik heb zelf ondervonden dat het de moeite waard is om je onzekerheid en angst voor een operatie/implantatie te overwinnen. Daarom wil ik anderen graag helpen hierbij.

Neem contact op met een ervaringsdeskundige

Heeft u een vraag voor een ervaringsdeskundige? Dan kunt u via dit formulier contact opnemen.

Vul hieronder uw gegevens in om informatie te ontvangen over Cochlear-producten, -diensten, -evenementen en uitnodigingen om deel te nemen aan enquêtes die u kunnen helpen tijdens uw hoorreis. Wij gebruiken de verstrekte gegevens voor communicatie met u. U kunt uw toestemming op elk moment weer intrekken als u geen informatie van Cochlear meer wilt ontvangen.

Toestemming

Door op Versturen te klikken stem ik ermee in dat Cochlear de door mij verstrekte persoonsgegevens mag gebruiken in overeenstemming met het privacybeleid van Cochlear. Indien ik gegevens verstrek namens iemand anders (bijv. als verzorger, ouder of wettelijk vertegenwoordiger), verklaar ik dat ik bevoegd ben om namens die persoon toestemming te geven.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Neem deel aan een informatiebijeenkomst

Neem deel aan een gratis informatiebijeenkomst over cochleaire implantatie of horen via beengeleiding in uw buurt.

Zoek een bijeenkomst in uw buurt