Rene

"Je blijft slechthorend wanneer je een CI hebt, maar je krijgt er wel wat voor terug. Je energie wordt veel beter verdeeld. Ik hoor nu meer geluiden in mijn omgeving zoals het piepen van de vaatwasmachine, het tikken van een klok, vogeltjesgeluiden en meer. Nog steeds ontdek ik nieuwe geluiden."

Locatie: Vlijmen
Hooroplossing: cochleair implantaat
Geluidsprocessor: Cochlear Nucleus® 5 en hoortoestel

Mijn slechthorendheid werd geconstateerd toen ik ruim twee jaar oud was. Mijn gehoorverlies is altijd constant gebleven. Gedurende mijn schooljaren en middelbare opleidingen heb ik altijd redelijk kunnen volgen. Het kostte mij altijd veel moeite om een gesprek met een onbekende aan te gaan. Communicatie op verjaardagen en feestjes kon ik heel moeilijk volgen, het kostte mij veel energie en kon niet zonder ondersteuning van liplezen.

Twee jaar voor ik besloot een CI te nemen, had ik mij eerst via mijn vriendenkring van CI-gebruikers over alles geïnformeerd en hun CI traject gevolgd om te zien wat ik kon verwachten.Mijn doel was dat ik met een CI meer spraakverstaan zou krijgen. En ik hoopte ook meer omgevingsgeluiden te horen dan ik gewend was.

Een nieuwe start

Twee jaar lang heb ik gewacht voor ik de keuze voor een CI heb gemaakt. Daarna ging het heel snel. Er volgde een intakegesprek, allerlei onderzoeken, een CT-scan etc. Het CI-traject was begonnen.

In februari 2013 werd mijn CI geïmplanteerd. De operatie zelf is reuze mee gevallen. Na 6 weken werd mijn implantaat aan de geluidsprocessor aangesloten. De geluiden vond ik heel hoog en scherp klinken, het leek net of ik in de metalen loods stond. Veel hoge tonen had ik nog nooit gehoord, dus ik kon ze nog niet onderscheiden. Ik moest er eerst aan wennen. Ik onderging diverse CI-afregelingen en zodoende werden de geluiden langzaam comfortabel. Daarnaast volgde ik de trainingen van CI-team.

Hoe heeft mijn CI mijn leven veranderd?

Het eerste jaar van mijn CI-procedure kostte mij veel kracht en doorzettingsvermogen.

Mijn spraakverstaan was nog niet naar mijn wens. Dat kon wel paar jaren duren, maar dat had ik er voor over. Het CI-team gaf mij het advies om met een ervaren CI-gebruiker (die dezelfde grafieken op het audiogram heeft als ik) ervaringen uit te wisselen. Bij haar had het lang geduurd voordat ze de spraak kan verstaan, maar het verschilt per persoon hoe lang het proces duurt om dat te realiseren.

Je blijft slechthorend wanneer je een CI hebt, maar je krijgt er wel wat voor terug. Je energie wordt veel beter verdeeld, waardoor je gemakkelijk kan terugvallen op liplezen in bepaalde situaties. Verder hoor ik meer geluiden in mijn omgeving zoals het piepen van de vaatwasmachine, het tikken van een klok, vogeltjesgeluiden en meer. Nog steeds ontdek ik nieuwe geluiden. Het zal wel even duren voor je alles hebt gehoord. Op feestjes heb ik nog wel moeite om geluiden of spraak te volgen. Elke dag probeer ik te trainen door te luisteren naar spraak via de computer of door zoveel mogelijk met mensen te communiceren.

En nu, als ervaringsdeskundige?

Omdat ervaringsverhalen van andere CI-gebruikers mij geholpen hebben, zou ik het heel fijn vinden om met andere CI-gebruikers of CI-kandidaten mijn ervaringen uit te wisselen. Er zijn zoveel ervaringen te delen, zoals de operatie, CI-trainingen, het besluit om voor een CI te gaan, de accessoires voor CI. Ik wil anderen ook helpen om hen gerust te stellen.

Neem contact op met een ervaringsdeskundige

Heeft u een vraag voor een ervaringsdeskundige? Dan kunt u via dit formulier contact opnemen.

Vul hieronder uw gegevens in om informatie te ontvangen over Cochlear-producten, -diensten, -evenementen en uitnodigingen om deel te nemen aan enquêtes die u kunnen helpen tijdens uw hoorreis. Wij gebruiken de verstrekte gegevens voor communicatie met u. U kunt uw toestemming op elk moment weer intrekken als u geen informatie van Cochlear meer wilt ontvangen.

Toestemming

Door op Versturen te klikken stem ik ermee in dat Cochlear de door mij verstrekte persoonsgegevens mag gebruiken in overeenstemming met het privacybeleid van Cochlear. Indien ik gegevens verstrek namens iemand anders (bijv. als verzorger, ouder of wettelijk vertegenwoordiger), verklaar ik dat ik bevoegd ben om namens die persoon toestemming te geven.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Neem deel aan een informatiebijeenkomst

Neem deel aan een gratis informatiebijeenkomst over cochleaire implantatie of horen via beengeleiding in uw buurt.

Zoek een bijeenkomst in uw buurt