Ting-Chiao

"Toen ik slechthorend was, werd mijn wereld piepklein. Mijn CI heeft mij het geluid teruggeven en daardoor heb ik nu weer contact met de dingen in het leven. Het CI heeft mijn wereld veranderd van piepklein naar groot! Met talloze vrienden en kennissen. En talloze geluidsbelevenissen."

Locatie: Geldrop
Hooroplossing: cochleair implantaat
Geluidsprocessor: Cochlear Nucleus® 6

Na ongeveer 20 jaar normaal horend te zijn geweest werd ik in ruim 30 jaar langzaam slechthorend en uiteindelijk doof. De eerste jaren was het gehoorverlies nog goed op te vangen met hoorapparaten. De laatste jaren reduceerde de communicatie echter tot vrijwel nihil, zélfs de communicatie met mijn partner. En met de communicatie mee reduceerde ook mijn wereld tot piepklein. En de wereld van mijn partner werd ook steeds kleiner!

Een nieuwe start

Op een zeker moment ging de knop om en ben ik me op het internet gaan oriënteren op cochleaire implantatie. (Te) veel informatie via Google. Maar vooral de toenmalige fora hebben me veel gebracht. Contacten met heel veel andere mensen die vragen beantwoordden en informatie deelden. Via die fora heb ik veel mensen leren kennen en er zijn mooie vriendschappen uit ontstaan. De eerste aansluiting was het keerpunt tussen “vroeger” en “nu”. Toen begon het nieuwe leven echt.

Hoe heeft mijn CI mijn leven veranderd?

Het CI heeft mij het geluid (horen) teruggegeven. Daarmee heb ik weer contact met de dingen in het leven. Vogels uiteraard, de piepjes van de magnetron, het tikken van de stoplichten, muziek. Het CI heeft mijn verstaan teruggegeven! Gedeeltelijk, in stille situaties. Achtergrondgeluiden maken spraakverstaan moeilijker tot onmogelijk. Het CI heeft mijn wereld veranderd van piepklein naar groot! Met talloze vrienden en kennissen. En talloze geluidsbelevenissen. Het CI laat mij veel beter functioneren in mijn werk. Het werk waarin ik me zonder CI waarschijnlijk niet staande had kunnen houden.

Ik heb aan den lijve ervaren hoe belangrijk de contacten met andere CI-dragers zijn. Met de mensen die voor of aan het begin van het CI-traject staan kan je samen optrekken. De ervaren CI-dragers begeleiden je met hun ervaringen. En na het CI-traject blijf je ook aanlopen tegen vragen over omgaan met het CI.

Na mijn CI-traject ben ik mij betrokken blijven voelen bij het wel en wee van CI kandidaten en CI dragers. Ik wil blijven bijdragen aan de informatieverstrekking, het managen van hoop, verwachten, aan alles rond het CI.

Neem contact op met een ervaringsdeskundige

Heeft u een vraag voor een ervaringsdeskundige? Dan kunt u via dit formulier contact opnemen.

Vul hieronder uw gegevens in om informatie te ontvangen over Cochlear-producten, -diensten, -evenementen en uitnodigingen om deel te nemen aan enquêtes die u kunnen helpen tijdens uw hoorreis. Wij gebruiken de verstrekte gegevens voor communicatie met u. U kunt uw toestemming op elk moment weer intrekken als u geen informatie van Cochlear meer wilt ontvangen.

Toestemming

Door op Versturen te klikken stem ik ermee in dat Cochlear de door mij verstrekte persoonsgegevens mag gebruiken in overeenstemming met het privacybeleid van Cochlear. Indien ik gegevens verstrek namens iemand anders (bijv. als verzorger, ouder of wettelijk vertegenwoordiger), verklaar ik dat ik bevoegd ben om namens die persoon toestemming te geven.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Neem deel aan een informatiebijeenkomst

Neem deel aan een gratis informatiebijeenkomst over cochleaire implantatie of horen via beengeleiding in uw buurt.

Zoek een bijeenkomst in uw buurt