Wat kunt u doen om uw dierbare te helpen?

Communicatie is onmisbaar voor succesvolle relaties, maar komt als eerste in het geding wanneer iemand last heeft van gehoorverlies. Zelfs met een hooroplossing beschikt een persoon met gehoorverlies niet over een perfect gehoor en kan hij/zij het in veel situaties nog steeds moeilijk vinden om goed te kunnen horen.

Als een dierbare last heeft van gehoorverlies, kunt u een aantal eenvoudige methoden hanteren om de communicatie met die persoon te verbeteren. Als u goed blijft letten op de hoorbehoeften van uw dierbare, voelt die zich prettiger en zelfverzekerder tijdens gesprekken, en zal hij/zij sneller wennen aan het horen met een hooroplossing. Onthoud goed dat communicatie tweerichtingsverkeer is. Net zoals uw dierbare zijn/haar luistermethode kan optimaliseren, kunt u gebruikmaken van de hieronder genoemde mogelijkheden om uw boodschap duidelijker over te brengen.

Aandacht vragen

Voordat u een gesprek start, vraagt u de aandacht van uw dierbare door zijn/haar naam te zeggen of lichtjes zijn/haar schouder, arm of hand aan te raken. Daarmee bereidt u de betrokkene voor om te luisteren, zodat hij/zij minder snel de belangrijkste woorden aan het begin van het gesprek zal missen.

Neem de juiste positie in

Zorg dat u uw dierbare recht aankijkt, op dezelfde hoogte en op een afstand van één tot anderhalve meter voor een optimale hoorbaarheid. Zorg dat er voldoende licht op uw gezicht valt en vermijd intensieve verlichting achter u of licht dat in de ogen van uw dierbare schijnt. Hoort uw dierbare aan één kant beter, verplaats u dan naar die kant. Maar spreek niet rechtstreeks in het oor, omdat dat het geluid vervormt en uw visuele signalen daardoor niet zichtbaar zijn.

Vermijd achtergrondgeluiden

De meeste mensen met gehoorverlies vinden het lastiger om spraak te verstaan wanneer er achtergrondgeluiden zijn. Bent u thuis, zet dan de radio of de televisie uit. Zoek een rustige plek op tijdens sociale bijeenkomsten of vraag om een rustige tafel als u uit eten gaat.

Spreek duidelijk en natuurlijk

Spreek duidelijk en natuurlijk door te pauzeren tussen de zinnen om uw dierbare de tijd te geven te verwerken wat u hebt gezegd. Zorg dat hij/zij u heeft begrepen voordat u verder gaat. Schreeuw niet en beweeg uw mond niet overdreven, omdat dat het geluid van gesproken woorden vervormt en liplezen lastiger maakt. Gebruik eenvoudige taal en vermijd specialistische woorden en ingewikkelde zinnen.

Houd de aandacht bij het gesprek

Houd oogcontact en zorg dat uw dierbare uw gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal kan zien. Die voegen wezenlijke informatie toe aan datgene wat u zegt. Let ook op de gezichtsuitdrukking van uw dierbare. Wanneer die verward of gefrustreerd lijkt, controleer dan of hij/zij het gesprek nog wel kan volgen.

Anders formuleren in plaats van herhalen

Heeft uw dierbare moeite om iets wat u zegt te begrijpen, probeer het dan op een andere manier te zeggen en niet dezelfde woorden te herhalen.

Wees attent tijdens groepsgesprekken

Als uw dierbare deelneemt aan een groepsgesprek, laat hem/haar dan weten wat het algemene gespreksonderwerp is en vertel wanneer het onderwerp verandert. Spreek om beurten en vermijd onderbrekingen van andere sprekers. Pauzeer even om te controleren of uw dierbare de belangrijkste vragen en feiten goed heeft begrepen voordat u verder gaat met het gesprek.

Verberg uw gezicht niet

Probeer om tijdens het spreken uw handen uit de buurt van uw gezicht te houden. Eet niet, rook niet en kauw geen kauwgom tijdens het spreken. Zo spreekt u duidelijker en geeft u uw dierbare optimaal de mogelijkheid om uw woorden via liplezen te volgen. Houd er rekening mee dat ook gezichtsbeharing uw mond deels kan bedekken en het liplezen lastiger kan maken.

Schrijf informatie op en gebruik hulpmiddelen

Schrijf specifieke informatie, zoals adressen, tijdstippen, plaatsen of telefoonnummers, op. Veel getallen en woorden klinken namelijk ongeveer hetzelfde. U kunt ook gebruikmaken van tekstberichten, visuele middelen, zoals foto's, schema's en grafieken,. Of u kunt uw vinger gebruiken om woorden in uw handpalm te schrijven om uw boodschap te verduidelijken als dat nodig is. Verder kunnen u en uw dierbare besluiten gebruik te leren maken van gebarentaal.

Wees geduldig en begripvol

Hoe behulpzamer en geduldiger u bent, hoe beter uw dierbare zich kan ontspannen en genieten van het gesprek. Het is ook belangrijk om er rekening mee te houden dat iedereen, met name iemand met gehoorverlies, het lastiger vindt om u te begrijpen wanneer hij of zij moe is of zich niet helemaal fit voelt.

Wees betrokken bij gehoorrevalidatie

Gehoorrevalidatiezorg is een belangrijk onderdeel van het proces van uw dierbare om weer te kunnen horen. Door betrokkenheid te tonen begrijpt u beter wat dat inhoudt en kunt u uw dierbare ondersteunen wanneer hij/zij moet leren om te luisteren en te communiceren met een nieuwe hoortechnologie. Of uw dierbare nu moet wennen aan een hoortoestel, een cochleair implantaat of een beengeleidingsimplantaat, de actieve betrokkenheid van vrienden en familie is cruciaal om ervoor te zorgen dat die overgang soepel verloopt.

Meer informatie over gehoorrevalidatie

Communicatiechecklist

  • Vraag eerst om aandacht
  • Ga recht tegenover elkaar en op ooghoogte zitten/staan tijdens het gesprek
  • Zorg dat uw gezicht goed is verlicht
  • Zoek een rustige plek zonder achtergrondgeluiden op om te spreken
  • Spreek duidelijk, gebruik pauzes, maar schreeuw niet
  • Gebruik natuurlijke gezichtsuitdrukkingen en gebaren
  • Gebruik eenvoudige taal
  • Anders formuleren in plaats van herhalen
  • Controleer of uw toehoorder u kan volgen
  • Wees geduldig en begripvol

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Gratis informatiepakket

Ontvang een gratis informatiepakket over gezond gehoor en mogelijke hooroplossingen.

Vraag nu uw informatiepakket aan