Soorten hoorspecialisten

Zoekt u hulp om uw gehoorverlies te laten behandelen? Afhankelijk van uw specifieke behoeften zijn er veel verschillende medische professionals die u kunnen ondersteunen tijdens het proces om beter te kunnen horen. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende hoorspecialisten en hun specifieke opleidings- en expertisegebieden.

Audiologen

Audiologen zijn hoorspecialisten die gehoorverlies en evenwichtsstoornissen bij volwassenen en kinderen onderzoeken en behandelen. Ze bieden gespecialiseerde tests voor gehoorverlies en kunnen hoortoestellen voorschrijven en aanmeten. Ze houden toezicht bij behandelingen van de oren en het gehoor en verlenen diensten op het gebied van preventie van gehoorverlies en gehoorrevalidatie, zoals gehoor- en spraaktraining. De audiologen bij CI-teams in academische ziekenhuizen werken met programma's voor cochleaire implantaten.

Audiologie-assistenten

Audiometristen zijn niet-medische hoorspecialisten die audiologen of artsen ondersteunen bij het meten van gehoorverlies en bij het aanmeten van hoortoestellen. Verder helpen zij patiënten optimaal gebruik te maken van het hoortoestel dat zij voorgeschreven krijgen.

Keel-, neus- en oorartsen (KNO-artsen)

Keel-, neus- en oorartsen (KNO-artsen), ook wel otorinolaryngologen genoemd, zijn artsen en chirurgen die aandoeningen en stoornissen aan de oren, de neus, de neusbijholten en de keel behandelen. Zij behandelen evenwichts- en gehoorproblemen, onderzoeken allergieën die verstopping van de neusbijholte veroorzaken, verwijderen tumoren uit de keel en het nek-/halsgebied, voeren plastische en reconstructieve chirurgie uit en helpen patiënten met slikproblemen.

Spraakpathologen

Spraakpathologen, taal- en spraakpathologen, logopedisten en spraak- en taaltherapeuten onderzoeken en behandelen mensen van alle leeftijden met communicatiestoornissen. Ze zijn werkzaam binnen alle deelvelden van het communicatieproces, van cognitieve communicatiestoornissen, problemen met spreken, horen, schrijven en lezen, tot slikstoornissen. Spraakpathologen zijn meestal werkzaam binnen een multidisciplinair team waartoe niet alleen audiologen en andere medische professionals behoren, maar ook leerkrachten en ouders.

Doe de online hoorquiz

Informatie over hoortests

Informatie over behandelingen voor gehoorverlies

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Zoekt u een hoorspecialist?

Een hoorspecialist bespreekt samen met u mogelijke oplossingen voor uw gehoorprobleem.

Vind een hoorspecialist in uw buurt