Loopt u een risico?

Wist u dat blootstelling aan harde geluiden een van de belangrijkste risicofactoren is voor gehoorverlies? Lawaaislechthorendheid of lawaaidoofheid is een van de meest voorkomende vormen van gehoorverlies, maar gelukkig is die vorm ook volledig te voorkomen.

U kunt uw risico eenvoudig verminderen door uw blootstelling aan gevaarlijk hoge geluidsvolumes tijdens vrijetijdsbesteding, uw werk of thuis te beperken en te beheersen. Houd er rekening mee dat u speciale voorzorgsmaatregelen dient te nemen als u werkt in de volgende beroepen:

  • musici of barbedienden die gedurende langere perioden in een lawaaierige omgeving werken
  • landbouwers die regelmatig worden omringd door lawaai van machines
  • fabrieksarbeiders, mijnwerkers of constructiewerkers die worden blootgesteld aan hoge niveaus van industrieel lawaai
  • wanneer u regelmatig wordt blootgesteld aan hoge geluidsniveaus als u uitgaansgelegenheden, cafés of popconcerten bezoekt of als u luistert naar persoonlijke afspeelapparaten.

In Nederland gelden voor de meeste lawaaierige werkomgevingen duidelijke voorschriften, worden harde geluiden tot een minimum beperkt of is het dragen van gehoorbescherming verplicht. Ondanks die situatie stelt de Wereldgezondheidsorganisatie dat blootstelling aan lawaai de op één na meest voorkomende vorm van werkgerelateerd(e) ziekte of letsel is1. U kunt uzelf beschermen tegen schadelijk lawaai op de werkplek door oordopjes te dragen, en door met de bedrijfsarts en veiligheidsfunctionaris, of met uw leidinggevende te bespreken hoe uw werkplek geluidsarmer kan worden gemaakt.

Als u in een omgeving werkt waar minder duidelijke voorschriften gelden, zoals een uitgaansgelegenheid, locatie voor live muziekoptredens of op een boerderij, of als u wordt blootgesteld aan gevaarlijk hoge geluidsniveaus tijdens uw vrijetijdsbesteding, is het uw verantwoordelijkheid om uw gehoor te beschermen. Volg het preventiemotto: Bescherm uw oren, Vermijd lawaai of Zet het volume zachter. Gebruik goed passende oordopjes, beperk de tijd die u doorbrengt in zeer lawaaierige omgevingen en maak gebruik van elektronische gehoorbeschermingsmiddelen en smartphone-apps die zijn bedoeld om u te helpen de blootstelling aan lawaai te controleren en te beheersen.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Online hoorquiz

Deze korte online quiz geeft u snel meer nuttige informatie over uw gehoor en mogelijke hooroplossingen.

Doe nu de hoorquiz