Algemene kenmerken van gehoorverlies

Als u lijdt aan gehoorverlies, bent u zeker niet de enige. Gehoorverlies treft wereldwijd honderden miljoenen mensen. Binnen die enorme groep worden mensen door veel verschillende oorzaken en op diverse manieren getroffen door gehoorverlies.

Gehoorverlies kan geleidelijk ontstaan, zoals meestal gebeurt bij lawaaislechthorendheid of lawaaidoofheid, of doordat we ouder worden. Maar het kan ook plotseling ontstaan. Het kan zich voordoen aan één oor of aan beide oren. Het kan ontstaan door een probleem in het binnen-, midden- of buitenoor, of door problemen op verschillende plaatsen. Gehoorbeschadiging kan het vermogen om geluiden met hoge toonhoogte te horen verminderen, of gevolgen hebben voor het horen van lage frequenties. Gehoorverlies kan licht, matig, ernstig of zeer ernstig zijn, en de ernst ervan kan na verloop van tijd veranderen.

Hoe het gehoor werkt

Wilt u weten hoe uw gehoor werkt? Meer informatie over het wonderlijke proces van het horen.

Meer informatie

Oorzaken van gehoorverlies

Meer informatie over de zeer uiteenlopende oorzaken van gehoorverlies, van oorsuizen tot de ziekte van Ménière.

Oorzaken van gehoorverlies

Vormen van gehoorverlies

Meer informatie over de verschillende vormen van gehoorverlies, waaronder conductief gehoorverlies, sensorineuraal gehoorverlies en gemengd gehoorverlies.

Meer informatie

Niveaus van gehoorverlies

Niveaus van gehoorverlies, licht, matig, ernstig, zeer ernstig

Meer informatie over niveaus van gehoorverlies

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Online hoorquiz

Deze korte online quiz geeft u snel meer nuttige informatie over uw gehoor en mogelijke hooroplossingen.

Doe nu de hoorquiz