Looporen

Wereldwijd is het een van de belangrijkste oorzaken van gehoorverlies. Hieronder leest u wat u moet weten over looporen…

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is chronische middenoorontsteking (chronische suppuratieve otitis media of CSOM), beter bekend als looporen, een belangrijke oorzaak van verworven gehoorbeschadiging bij kinderen en volwassenen.

In het Verenigd Koninkrijk1 heeft ongeveer één op de 180 mensen last van looporen (CSOM), een aandoening die wordt gedefinieerd als een langdurige ontsteking van het middenoor en de daarmee in verbinding staande mastoïdholte. Langdurige chronische middenoorontsteking gaat gepaard met complicaties van het middenoor, die leiden tot ernstigere vormen van gehoorverlies, mogelijke infectie van de schedel en zelfs de hersenen (bacteriële meningitis)2.

Wat is het?

Chronische middenoorontsteking (CSOM) is een chronische ontsteking van het middenoor die meer dan 2 weken duurt en waarbij periodiek sprake is van looporen. De ontsteking kan zich ontwikkelen tot een permanente cyclus van looporen en voortdurend leiden tot problemen, met name voor het gehoor.

Dat kan gevolgen hebben voor het gehoor doordat afscheiding de gehoorgang blokkeert en verhindert dat geluiden het binnenoor bereiken. Dat leidt tot conductief gehoorverlies. Het dragen van een hoortoestel kan het probleem verergeren doordat het de luchtcirculatie door de gehoorgang belemmert en het oor niet kan opdrogen. Dat veroorzaakt een vicieuze cirkel van steeds terugkerende oorontstekingen en stinkende afscheiding. Dat leidt tot gêne en ongemakken, en maakt het gebruik van traditionele hoortoestellen lastig of zelfs onmogelijk.

Als bij u de diagnose chronische middenoorontsteking is gesteld, luidt het standaardadvies om te voorkomen dat er vocht in uw oren komt, zowel onder de douche als tijdens het zwemmen. Daarvoor bestaan verschillende methoden, zoals het gebruik van zwemoordopjes om het oor af te sluiten zodat er geen water in uw oren komt tijdens het zwemmen. De KNO-arts of hoorspecialist kan u daarover verder adviseren.

Waarom een hoortoestel mogelijk niet de beste oplossing is

Traditionele hoortoestellen zijn niet de meest effectieve behandelingsoptie voor conductief gehoorverlies, omdat het geluid zich niet op efficiënte wijze naar het binnenoor verplaatst. Traditionele hoortoestellen moeten zeer luid worden ingesteld om het geluid het binnenoor te laten bereiken. Dat leidt vaak tot vervorming van de geluidskwaliteit. Met een beengeleidend implantaatsysteem verplaatsen geluiden zich naar het binnenoor door middel van trillingen (beengeleiding), waarbij het middenoor wordt omzeild. Dat leidt tot een betere geluidskwaliteit dan een traditioneel hoortoestel.

Meer informatie

Wilt u meer weten over beengeleidende implantaatsystemen en de oplossingen die er zijn voor oorontstekingen, zet dan de eerste stap en maak een afspraak bij een hoorspecialist. Er zijn veel verschillende hoorspecialisten die u kunnen ondersteunen tijdens het proces om beter te kunnen horen. Dat is afhankelijk van uw specifieke behoeften.


Laat oorinfecties u niet tegenhouden

Meld u aan voor de gratis brochure "Laat oorinfecties u niet tegenhouden"

Vul hieronder uw gegevens in om informatie te ontvangen over Cochlear-producten, -diensten, -evenementen en uitnodigingen om deel te nemen aan enquêtes die u kunnen helpen tijdens uw hoorreis. Wij gebruiken de verstrekte gegevens voor communicatie met u. U kunt uw toestemming op elk moment weer intrekken als u geen informatie van Cochlear meer wilt ontvangen.

Dit veld is niet verplicht.

Toestemming

Door op Versturen te klikken stem ik ermee in dat Cochlear de door mij verstrekte persoonsgegevens mag gebruiken in overeenstemming met het privacybeleid van Cochlear. Indien ik gegevens verstrek namens iemand anders (bijv. als verzorger, ouder of wettelijk vertegenwoordiger), verklaar ik dat ik bevoegd ben om namens die persoon toestemming te geven.

Verwijzingen

1. Bijna 375.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk - 123.189 kinderen en 251.791 volwassenen - hebben looporen, ofwel 0,6% van de bevolking, volgens de cijfers voor 2015 van het Engelse Office for National Statistics

2. Jung, TT; Alper, CM; Hellstorm, SO; Hunter, LL; Casselbrant, ML; Groth, A; Kemaloglu, YK; Kim, SG; Lim, D; Nittrourer, S; Park, KH; Sabo, D; Sprately, J (April 2013). "Panel 8: Complications and sequelae". Otolaryngol Head Neck Surg. E (4 Suppl): E122–43