Gehoorverlies bij oudere volwassenen

Uw hele leven lang kunnen horen is erg belangrijk. Zelfs een geringe gehoorvermindering heeft al verstrekkende gevolgen. Het vermogen van een persoon om te luisteren, te verstaan en te communiceren neemt af. Dat kan leiden tot sociaal isolement en andere gezondheidsproblemen1-2.

Onderbehandeling van gehoorverlies bij volwassenen

Invaliderend gehoorverlies treft ongeveer een derde van alle mensen van 65 jaar en ouder, terwijl slechts een klein deel van die groep hulp zoekt om het probleem op te lossen3. De mogelijke reden daarvoor is dat mensen niet merken dat ze geleidelijk aan hun gehoor verliezen, dat ze manieren bedenken om zich aan te passen, of dat ze eenvoudigweg accepteren dat gehoorverlies een onderdeel is van het ouder worden. Veel mensen blijven soms wel 10 jaar lang worstelen met gehoorverlies voordat ze op zoek gaan naar hulp om het probleem op te lossen4-5.

Het is belangrijk dat u uw gehoor laat testen zodra u merkt dat het verandert. Tijdige vaststelling van gehoorverlies en snelle interventie worden in verband gebracht met verbetering van de hoorresultaten en voordelen voor de algehele gezondheid en het welbevinden6.

Waarom het belangrijk is om hulp te vragen

Gehoorverlies wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van andere ernstige gezondheidsproblemen, waaronder dementie, depressie en angstklachten8-9. Ook heeft gehoorverlies een negatief effect op het fysieke en sociale welbevinden.

Omdat gehoorverlies een gezondheidsprobleem is dat meestal in verband wordt gebracht met een hoge leeftijd, is het soms moeilijk om te erkennen dat u mogelijk toe bent aan een hulpmiddel, zoals een hoortoestel of een cochleair implantaat. De eerste stap zetten voor het laten behandelen van uw gehoorverlies is een belangrijke manier om zelf het heft in handen te nemen als het gaat om gezond oud worden. Die stap kan uw leven in positieve zin veranderen.

Zet de volgende stap naar een beter gehoor

Wilt u ontdekken welke mogelijkheden er voor u zijn, zet dan de eerste stap en maak een afspraak bij een hoorspecialist. Er zijn veel verschillende hoorspecialisten die u kunnen ondersteunen tijdens het proces om beter te kunnen horen. Dat is afhankelijk van uw specifieke behoeften.

Vul hieronder uw gegevens in om informatie te ontvangen over Cochlear-producten, -diensten, -evenementen en uitnodigingen om deel te nemen aan enquêtes die u kunnen helpen tijdens uw hoorreis. Wij gebruiken de verstrekte gegevens voor communicatie met u. U kunt uw toestemming op elk moment weer intrekken als u geen informatie van Cochlear meer wilt ontvangen.

Dit veld is niet verplicht.

Toestemming

Door op Versturen te klikken stem ik ermee in dat Cochlear de door mij verstrekte persoonsgegevens mag gebruiken in overeenstemming met het privacybeleid van Cochlear. Indien ik gegevens verstrek namens iemand anders (bijv. als verzorger, ouder of wettelijk vertegenwoordiger), verklaar ik dat ik bevoegd ben om namens die persoon toestemming te geven.
  1. Mosnier I. Cochlear Implant Outcomes in the Elderly. Audiol Neurotol( 2012);17(suppl 1):3–25
  2. Kiessling et al. Candidature for and delivery of audiological services: Special needs of older people. Int J Audiol 2003;42:2S92-2S101
  3. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. (2010). Quick statistics. Beschikbaar op: http://www.nidcd.nih.gov/health/statistics/Pages/quick.aspx#5
  4. Action on Hearing Loss. Action needed on hearing loss: Government solutions for a growing problem. 2011.  Beschikbaar op: www.actiononhearingloss.org.uk
  5. Davis, A., Smith, P., Ferguson, M., Stephens, D., & Gianopoulos, I. (2007). Acceptability, benefit and costs of early screening for hearing disability: A study of potential screening tests and models. Health Technology Assessment, 11, 1–294.
  6. Lin FR. Implications of Hearing Loss for Older Adults. Audiology & Neurotology 2011;17:4-6
  7. Saxon J, Holmes A, Spitznagel R. Impact of a Cochlear Implant on Job Functioning. The Journal of Rehabilitation 2001;67(No 3)
  8. Lin F. Hearing loss in older adults. JAMA 207(11):