Hoe gehoorverlies uw leven kan beïnvloeden

Meer informatie over de risico's van gehoorverlies en de risico's als langdurig gehoorverlies onbehandeld blijft.

Gehoorverlies kan enorme gevolgen hebben voor uw kwaliteit van leven. Het beperkt uw mogelijkheden om volledig betrokken te zijn bij de mensen en de wereld om u heen, en het kan uw fysieke en geestelijke welbevinden ondermijnen. De onderzoeken spreken voor zich. Naarmate we ouder worden is fysieke degeneratie, waaronder vermindering van het gehoor, niet eenvoudig te voorkomen. Bovendien wordt onbehandeld gehoorverlies op zichzelf in verband gebracht met een vermindering van de geestelijke gezondheid, het cognitief vermogen, en het fysieke en sociale welbevinden.1

Het goede nieuws is dat hoe eerder uw gehoorverlies wordt behandeld, hoe sneller u de bijbehorende negatieve gevolgen kunt tegengaan, zodat u uw zelfvertrouwen terugkrijgt en weer van het leven kunt genieten. Talloze dagelijkse handelingen - van de telefoon opnemen en sociale gelegenheden, tot televisiekijken samen met anderen - worden gemakkelijker en prettiger.

Veel mensen met gehoorverlies stellen het uit om actie te ondernemen. Mogelijke redenen daarvoor zijn dat zij denken dat hun gehoorverlies niet erg genoeg is of dat zij zich ervoor schamen om een zichtbare hooroplossing te dragen. En eigenlijk went iemand vrij snel aan een verminderd gehoorniveau. Maar hoortoestellen en geavanceerde hooroplossingen, zoals cochleaire implantaten of beengeleidende implantaatsystemen, worden steeds kleiner en stijlvoller.

Hoewel u er enorm tegenop kunt zien om de eerste stap te zetten, is het aantal risico's vele malen hoger als gehoorverlies onbehandeld blijft. Verder hebben miljoenen mensen wereldwijd zelf ervaren dat het behandelen van gehoorverlies hun leven in positieve zin heeft veranderd. Door uw gehoorverlies te laten behandelen krijgt u de kans uw leven weer op te pakken: of het nu gaat om het ontmoeten van nieuwe mensen, het starten van een nieuw project op uw werk of een nieuwe hobby.

1. Lin FR. Implications of Hearing Loss for Older Adults. Audiology & Neurotology 2011;17:4-6

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Online hoorquiz

Deze korte online quiz geeft u snel meer nuttige informatie over uw gehoor en mogelijke hooroplossingen.

Doe nu de hoorquiz