Zorg dragen voor uw gehoor

Gehoorverlies kan worden voorkomen, vooral door uw blootstelling aan schadelijke geluidsniveaus in de gaten te houden. Meer dan een derde van alle gevallen van gehoorverlies wordt veroorzaakt door hard geluid.1 Dat beschadigt de gevoelige structuren van het binnenoor.

Lawaaislechthorendheid of lawaaidoofheid wordt in de loop der jaren erger, en hoe hoger het geluidsniveau en hoe langer u eraan wordt blootgesteld, hoe meer schade er waarschijnlijk optreedt. Bij veel vormen van vrijetijdsbesteding, zoals het bezoeken van popconcerten en luisteren naar persoonlijke afspeelapparatuur met een hoog volume, kunt u worden blootgesteld aan gevaarlijk hoge geluidsniveaus. Bij langdurige blootstelling kunnen dagelijkse geluiden, zoals het verkeer of rumoerige huishoudelijke apparaten, uw gehoor beschadigen. Als u zich bewust bent van de geluidsniveaus om u heen en een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen neemt, kunt u gedurende uw hele leven het risico op gehoorverlies voorkomen en beperken.

Luister veilig

Hoe pubers en jongvolwassenen gehoorverlies kunnen voorkomen

Lees hoe u veilig luistert

Gevaren van harde muziek

Harde muziek heeft het gehoor van een aantal wereldberoemde popsterren beschadigd. Maar u kunt zelf ook dat risico lopen…

Meer informatie over de gevaren van harde muziek

Is uw levensstijl schadelijk voor uw gehoor, of dat van iemand anders?

Als u rookt, te veel drinkt of overgewicht hebt, loopt u het risico last te krijgen van gehoorverlies. En als u rookt in de buurt van anderen, met name van kinderen, dan brengt u mogelijk ook schade toe aan hun gehoor.

Is uw levensstijl schadelijk voor uw gehoor, of dat van iemand anders?

Tips voor het voorkomen van gehoorverlies

Wilt u weten hoe u gehoorverlies voorkomt of beperkt? Meer informatie over beperking van gehoorverlies.

Preventie van gehoorverlies

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

1. THE ECONOMIC IMPACT AND COST OF HEARING LOSS IN AUSTRALIA
A report by Access Economics Pty Ltd February 2006, http://www.audiology.asn.au/public/1/files/Publications/ListenHearFinal.pdf

Online hoorquiz

Deze korte online quiz geeft u snel meer nuttige informatie over uw gehoor en mogelijke hooroplossingen.

Doe nu de hoorquiz