Gevaren van harde muziek

Harde muziek heeft het gehoor van een aantal wereldberoemde popsterren beschadigd. Maar u kunt zelf ook dat risico lopen…

Hier volgt een indrukwekkende opsomming van beroemde rocksterren: Neil Young, Ozzy Osbourne, Phil Collins, Noel Gallagher, Liam Gallagher, Jeff Beck, Eric Clapton, Pete Townshend, will.i.am… We hebben het hier niet over de programmering van een popfestival. Het is de lijst van wereldberoemde musici die hebben verteld dat ze last hebben van hoorproblemen als gevolg van harde muziek.

Sommigen klagen over tinnitus, maar voor anderen is het probleem een stuk ernstiger. Tijdens een interview met Larry King op CNN vertelde de befaamde gitarist Eric Clapton dat hij gedeeltelijk doof is. ‘Met één oor hoor ik vrijwel niets meer,’ vertelde hij aan King. De oorzaak was volgens hem overduidelijk: ‘Gewoon keiharde muziek.’

En ook Pete Townshend, de belangrijkste songwriter van de Britse rockband The Who, noemt harde muziek als oorzaak van zijn hoorproblemen. Hoewel The Who ooit het Guinness Book of Records haalde (om de verkeerde redenen) vanwege het allerhardste popconcert dat ooit werd gegeven (in Londen, op 31 mei 1976: 120 dB werd gemeten op een afstand van 50 meter), denkt Townshend dat de oorzaak van zijn gehoorverlies het ‘dragen van koptelefoons in de opnamestudio’ is.

Uit statistische gegevens gepresenteerd door Cochlear blijkt dat het eerste gehoorverlies al optreedt nadat u slechts zeven en een halve minuut voor een luidspreker hebt gestaan bij een popconcert. Bovendien heeft 60 procent van de muziekartiesten die zijn opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame een of andere vorm van gehoorverlies.

Dat betekent dat zelfs amateurmuzikanten (en iedereen die voor langere perioden wordt blootgesteld aan harde muziek) speciale oordopjes moeten gebruiken waarbij hun gehoor wordt beschermd, maar de geluidskwaliteit blijft behouden. Verder moet iedereen voorzichtig zijn met het luisteren naar muziek via koptelefoons.

Loopt u een risico om last te krijgen van gehoorverlies?

DISCLAIMER
Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Geen van de hierin genoemde mensen is op enigerlei wijze verbonden met Cochlear of onderschrijft enig Cochlear-product.