Tips voor het voorkomen van gehoorverlies

 • Draag oordopjes op plaatsen met veel lawaai, zoals bouwwerven, uitgaansgelegenheden en popconcerten.
 • Beperk de hoeveelheid tijd die u doorbrengt op plaatsen met erg veel lawaai en gun uw gehoor even rust door middel van regelmatige pauzes in een rustiger gedeelte.
 • Luister naar persoonlijke afspeelapparatuur met een matig volume en kom niet in de verleiding om het geluid zo hard te zetten dat achtergrondgeluiden worden overstemd.
 • Vermijd indien mogelijk plotselinge, zeer intense geluiden, omdat die directe en blijvende gehoorschade kunnen veroorzaken.
 • Bent u muzikant, maak dan gebruik van speciale oordopjes die uw gehoor beschermen met behoud van de geluidskwaliteit.
 • Bespreek met de bedrijfsarts en veiligheidsfunctionaris hoe uw werkplek geluidsarmer kan worden gemaakt. Onthoud dat het de verantwoordelijkheid is van uw werkgever om te zorgen voor een veilige werkplek.
 • Download een smartphone-app waarmee u uw blootstelling aan schadelijke geluidsniveaus in de gaten kunt houden.
 • Houd er rekening mee dat u een groter risico hebt op gehoorverlies als u beroepsmatig wordt blootgesteld aan oplosmiddelen of giftige stoffen, of als u bepaalde geneesmiddelen gebruikt.

Hoe hard is te hard?

Gelukkig is de waarneming van harde geluiden van ons gehoor de beste graadmeter voor de werkelijke ‘hardheid’ of intensiteit van een geluid. Als u denkt dat bepaald lawaai te hard is, dan is dat ook zo.

Lawaainiveaus zijn gevaarlijk als u:

 1. moet schreeuwen om te worden gehoord door iemand anders die minder dan een meter bij u vandaan staat,
 2. luistert naar persoonlijke afspeelapparatuur en verkeersgeluiden of mensen die vlak bij u staan te praten niet kunt horen.

Onthoud dat harde geluiden niet per se gepaard hoeven te gaan met fysieke pijn om schade aan uw gehoor te veroorzaken. Extreem harde geluiden kunnen echter al na één keer blijvende schade veroorzaken.

Telefoon-apps

Wist u dat er smartphone-apps bestaan waarmee u uw blootstelling aan lawaai in de gaten kunt houden?

Met de volgende speciaal ontwikkelde apps kunt u uw blootstelling aan gevaarlijke geluidsniveaus in de gaten houden en uzelf beschermen tegen onnodig gehoorverlies.

PLAY IT DOWN
Beschrijving Play It Down is een gratis app voor iPhones en iPods die werd ontwikkeld door de Baptist Memorial Health Care Foundation. Die app test uw gehoor met drie handige functies:

 • Auto-old My Music: speel een nummer af uit uw bibliotheek en toets vervolgens uw leeftijd in om te horen hoe muziek klinkt voor iemand die 5, 10, 20 of zelfs 30 jaar ouder is dan u.
 • The Ear Knob: hoe jong zijn uw oren? Draai aan de The Ear Knob en vergelijk uzelf met vrienden en familie om te zien wie de hoogste frequenties kan horen.
 • Volume Zone: wat klinkt harder, de schoolkantine of het gesnurk van je vader? Hiermee meet je het volume van alles, van concerten tot het getjilp van vogels.
Apple
Android
AWARENESS!
Beschrijving De door Etymotic ontwikkelde app AWARENESS! voor de iPhone maakt gebruik van ruisonderdrukkingstechnologie, zodat telefoongebruikers zowel de muziek als de geluiden om hen heen kunnen horen.
Apple
Android

Uw gehoor testen

Als u denkt dat u lijdt aan gehoorverlies, is het erg belangrijk dat u een afspraak maakt bij een hoorspecialist om uw gehoor te laten testen. Hij of zij kan u vertellen welke behandelingsmogelijkheden er zijn en met u bespreken welke verdere stappen nodig zijn om gehoorverlies te voorkomen of te beperken.

Online hoorquiz

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg een hoorspecialist voor de diagnose van een gehoor- of gezondheidsprobleem.

Online hoorquiz

Deze korte online quiz geeft u snel meer nuttige informatie over uw gehoor en mogelijke hooroplossingen.

Doe nu de hoorquiz