Is uw levensstijl schadelijk voor uw gehoor, of dat van iemand anders?

Als u rookt, te veel drinkt of overgewicht hebt, loopt u het risico last te krijgen van gehoorverlies. En als u rookt in de buurt van anderen, met name van kinderen, dan brengt u mogelijk ook schade toe aan hun gehoor...

Als u niet rookt, matig drinkt en let op een gezond gewicht, levert dat veel voordelen op voor uw gezondheid. Maar wist u dat dergelijke keuzes op het gebied van levensstijl ook van invloed zijn op de kans dat u last krijgt van gehoorverlies?

Hoewel ouder worden en blootstelling aan harde geluiden de belangrijkste oorzaken zijn van gehoorverlies, wordt steeds vaker erkend dat ook factoren op het gebied van levensstijl van invloed zijn. En voor roken geldt dat u mogelijk niet alleen schade toebrengt aan uw eigen gehoor.

Roken en gehoorverlies

De populairwetenschappelijke website ScienceDaily geeft commentaar op een onderzoek dat in 2014 in het Verenigd Koninkrijk werd uitgevoerd door de Universiteit van Manchester. De onderzoekers keken naar 164.770 Britse volwassenen in de leeftijd van 40 tot 69 jaar die tussen 2007 en 2010 een hoortest ondergingen. Daarbij werd aangetoond dat rokers 15,1 procent meer kans hadden om last te krijgen van gehoorverlies dan niet-rokers.

‘Gezien het feit dat ongeveer 20 procent van de Britse bevolking rookt en tot wel 60 procent in een sommige andere landen, is roken wereldwijd wellicht een belangrijke oorzaak van gehoorverlies,’ aldus onderzoeksleider doctor Piers Dawes van het Centre for Human Communication and Deafness van de Universiteit van Manchester.

De onderzoekers vinden het zorgwekkend dat de relatie tussen roken en gehoorverlies mogelijk zelfs wordt onderschat.

Passief roken en gehoorverlies

Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat door passief roken de kans op gehoorverlies met 28 procent toenam. Die bevindingen bevestigen een eerder Egyptisch onderzoek naar de effecten van passief roken bij kinderen. Daaruit bleek dat passief roken tijdens de kinderjaren samenhangt met sensorineuraal gehoorverlies (een van de twee belangrijkste vormen van gehoorverlies).

Alcohol en gehoorverlies

De website van Hear-it.org meldt dat Duitse onderzoekers een verband hebben gevonden tussen alcohol en gehoorverlies. De bevindingen suggereren dat het drinken van veel alcohol gedurende een lange periode kan leiden tot beschadiging van het hersengedeelte dat geluid verwerkt.

De onderzoekers ontdekten ook dat bij alcoholisten mogelijk schade aan het binnenoor ontstaat vanwege de grote hoeveelheden alcohol in de bloedbaan.

Overgewicht en gehoorverlies

Hear-it.org besteed ook aandacht aan een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen (België) waarin een verband is aangetoond tussen lichaamsgewicht en gehoorverlies. Onderzoekers bestudeerden meer dan 4000 mensen in de leeftijd van 53 tot 67 jaar uit zeven Europese landen. Zij ontdekten dat hoe hoger de body mass index (BMI) van iemand is, hoe groter het risico is dat die persoon last krijgt van gehoorverlies.

Het wordt aangenomen dat dit komt doordat overgewicht, net als roken, de toevoer van bloed en zuurstof naar het oor vermindert, wat kan leiden tot gehoorverlies.

Informatie over het belang van vroegtijdige behandeling