Luister veilig

Hoe pubers en jongvolwassenen gehoorverlies kunnen voorkomen...

3 maart is de Internationale Dag van het Gehoor. Sinds 2007 is dat een speciale dag. De datum (3-3) is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gekozen omdat de cijfers symbool staan voor twee oren. Elk jaar staat er een ander thema centraal. Dit jaar is het thema ‘Maak luisteren veilig’.

Dit is wat de WHO daarover zegt:

Door middel van het thema ‘Maak luisteren veilig’ wil de WHO aandacht vragen voor het toenemende probleem van gehoorverlies door recreatief lawaai.

Miljoenen pubers en jongvolwassenen lopen het risico om last te krijgen van gehoorverlies vanwege het onveilige gebruik van persoonlijke audioapparaten, zoals smartphones en MP3-spelers, en vanwege blootstelling aan schadelijke geluidsniveaus bij lawaaierige uitgaansgelegenheden, waaronder nachtclubs, discotheken, bars, kroegen en sportevenementen. Doordat het steeds normaler wordt om regelmatig met hoog volume en gedurende langere tijd te luisteren ontstaat er een serieus gevaar voor het gehoor.

Het gehoor is een kostbaar bezit, dat van invloed is op de educatieve, beroepsmatige en sociale ontwikkeling. Met het thema van dit jaar worden mensen, ouders, docenten, artsen, leidinggevenden, fabrikanten en overheden aangemoedigd om 'luisteren veilig te maken' en wordt ieder van ons eraan herinnerd dat het gehoor nooit meer herstelt als het eenmaal verloren is gegaan!

Tips om gehoorverlies op jonge leeftijd te voorkomen

  • Luister niet naar harde muziek op uw smartphone of MP3-speler (de muziek staat te hard als u de mensen om u heen niet meer hoort spreken of het verkeer niet meer hoort).
  • Draag oordopjes in lawaaierige omgevingen zoals uitgaansgelegenheden en popconcerten.
  • Beperk de hoeveelheid tijd die u op dergelijke plaatsen doorbrengt. Neem regelmatig een pauze om uw gehoor tot rust te laten komen.
  • Draag oordopjes als u lawaaiige machines bedient, zoals een grasmaaier of bladblazer.
  • Vermijd plotselinge, intens harde geluiden.
  • Download een smartphone-app om uw blootstelling aan harde geluiden te controleren en te beperken.

De gevaren van harde muziek